META
si
en
Pokrajinski muzej Maribor
Museoeurope Reminiscence preteklosti evropskega izročila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je "zakrivilo" poželenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.
Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o "učenosti, ki oživlja, kar umira" in "umetnosti, ki kliče nazaj na svetlobo, kar je potonilo v senco", gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne obraze Evrope.
ICOM - The International Council of Museums Mestna občina Maribor Ministrstvo za kulturo
Pokrajinski muzej Maribor, Grajska ulica 2, 2000 Maribor, Slovenija
tel.: +386 2 228 35 51, e-pošta: museum@museum-mb.si

15. 10. do 14. 11. 2015museoeurope 2015

Srečanja dveh svetov

Vsebinsko izhodišče projekta MUSEOEUROPE 2015 je soočanje z otomansko kulturo 17. in 18. stoletja. Izbrani muzejski predmeti iz treh sarajevskih ustanov bodo razstavljeni v viteški dvorani gradu. Omenjena tema bo izhodišče za mednarodni strokovni posvet.

Viteška dvorana. Pokrajinski muzej Maribor.

Razstava

Gostujoči muzejski predmeti iz treh gostujočih ustanov iz Sarajeva: Muzeja Sarajeva, Državnega muzeja (Zemaljski muzej) in Bošnjaškega inštituta (fundacija Adila Zulfikarpašića)

Z razstavo Srečanja dveh svetov sooča Pokrajinski muzej Maribor ambient grajske viteške dvorane, ki jo krasijo stropne poslikave s prizori bojev s Turki, z razstavo umetnoobrtnih predmetov iz Otomanskega cesarstva iz treh gostujočih ustanov iz Sarajeva.

MEDNARODNI SIMPOZIJ

VSEBINA SIMPOZIJAIZVLEČKIPROGRAM SIMPOZIJA

Pokrajinski muzej Maribor vabi k sodelovanju na mednarodnem strokovnem simpoziju, ki bo potekal od 15. do 17. oktobra 2015 v Mariboru. Osrednja tema simpozija je soočenje dveh kulturnih svetov v preteklosti: zahodnega, pretežno katoliškega (evropskega), in vzhodnega, islamskega (regionalno omejenega na nekdanje Otomansko cesarstvo).

Izhodišče za razprave so vpadi otomanske vojske v naše kraje in njihove posledice, ki se kažejo v arhitekturi, likovni umetnosti, načinu življenja ... Prispevki naj bodo napisani v angleškem jeziku, objavljeni bodo v elektronski publikaciji.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu museoeurope@maribor.si ali telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.