META
si
en
Pokrajinski muzej Maribor
Museoeurope Reminiscence preteklosti evropskega izročila temeljijo na ukani, ugrabitvi in posilstvu, ki ga je "zakrivilo" poželenje grških bogov. Srednjeveška Evropa nas popelje v svet viteštva, udvorljivosti in razvoja omike, poljuba miru, vdanosti in ljubezni ter nenazadnje vere in upanja. Renesančna Evropa izhaja iz lepote duha in čutnosti, razsvetljenstvo iz razuma, doba meščanstva in moderna doba pa iz idealov enakosti, svobode in solidarnosti.
Projekt Museoeurope se simbolično naslanja na renesančni rek o "učenosti, ki oživlja, kar umira" in "umetnosti, ki kliče nazaj na svetlobo, kar je potonilo v senco", gre za izmenjavo idej in izkustva, znanja in dediščine, ki razkriva različne obraze Evrope.
ICOM - The International Council of Museums Mestna občina Maribor Ministrstvo za kulturo
Pokrajinski muzej Maribor, Grajska ulica 2, 2000 Maribor, Slovenija
tel.: +386 2 228 35 51, e-pošta: museum@museum-mb.si

25. 9. - 2. 11. 2014museoeurope 2014

Uporabna vrednost lesenega kolesa

Z razstavo Uporabna vrednost lesenega kolesa izpostavlja Pokrajinski muzej Maribor eno najstarejših obrti. Kolarska obrt spada med najpomembnejše gospodarske panoge. Tesno je povezana z izdelavo prvih prevoznih sredstev, ki so jih uporabljali predvsem v trgovini in kmetijstvu. Kolarska obrt je od svojih začetkov, od kolesa z osjo pred 5200 leti, vse do danes imela pomembno vlogo v razvoju kolesa in s tem tudi svojo funkcijo v tehnološkem napredku.

Križevato kolo, 18./19. st, Kamnica, premer 78 cm. Pokrajinski muzej Maribor.

Razstava

Osredji gostujoči predmet, ki dopolnjuje stalno razstavo kolarske obrti Pokrajinskega muzeja Maribor, je iz Romunskega kmečkega muzeja iz Bukarešte in je del voza iz 20. stoletja. Uporabljali so ga prebivalci vasi Obîrsia v pokrajini Hunedoara, širšem predelu multikulturne regije Transilvanije.

Kolo je sestavni del voza. Pesto je narejeno iz hrastovega lesa in obdano z dvema kovinskima krogoma. Kolo ima 12 naper (11 jih je iz jesenovega lesa, ena pa iz akacijevega) in šest delov obroča iz jesenovega lesa. Na zunanji strani lesenega obroča je še kovinski obroč, debel en centimeter, ki je utrjen z zakovicami. Ta obroč je bil izdelan zato, da bi bilo kolo odporno na udarce oziroma deformacije.

Leseno kolo, del voza, začetek 20.st. Hrastovina, premer 97 cm. Muzeul Ţăranului Român (Muzej kmeta), Bukarešta.

MEDNARODNI SIMPOZIJ

VSEBINA SIMPOZIJAIZVLEČKIPROGRAM SIMPOZIJA

Pokrajinski muzej Maribor vabi k sodelovanju na mednarodni strokovni simpozij, ki bo potekal 26. in 27. septembra 2014 v Mariboru. Osrednja tema simpozija je Uporabna vrednost lesenega kolesa.

Na simpoziju pričakujemo prispevke o različnih vidikih uporabne vrednosti lesenega kolesa s poudarkom na raziskovanju transporta, kmetijstva in različnih obrti, med katerimi izstopa kolarska obrt. Prispevki naj bodo napisani v angleškem jeziku, objavljeni bodo v elektronski publikaciji.

Dodatne informacije lahko dobite na elektronskem naslovu oskar.habjanic@maribor.si ali telefonski številki +386 (0)2 228 35 51.